
Des d'IBERCALAFELL us desitgem un BON NADAL i una BONA ENTRADA D'ANY 2010
Forcall és un municipi de la comarca de Els Ports situat a una altitud de 720 metres. Disposa d’una extensió de 3.993 hectàrees i una població de 540 habitants.
Deu el seu nom a la forma de forca que fan els rius Cades, Cantavella i Morella, que es junten donant lloc al naixement del riu Bergantes.
El poble es troba ubicat en una vall envoltada de 4 moles de gran riquesa paisatgística i faunística.
Us ho recomanem!
Us convidem a gaudir i a aprendre de la cultura romana de manera diferent i en família. Podreu participar en tallers, conèixer personatges mitològics i aprendre de manera divertida. A més, si voleu participar en un autèntic sopar romà podeu venir al Rubricati Convivium el divendres 19 de Juny.
Lvdi Rvbricati MMIX
La festa romana de Sant Boi
Dissabte 6 de Juny de 17.00 a 21.00 h.
Diumenge 7 de Juny d’ 11.00 a 14.00 h.
Entrada lliure.
Rubricati Convivium
Banquet a la riba del Llobregat
Divendres 19 de Juny a les 21.00 h.
Preu: 36 €.
Déu-n'hi-do el que es coneix dels ibers i déu-n'hi-do els interrogants que resten oberts. El MNAC ara s'aproxima a aquesta civilització que va ocupar l'est peninsular entre els segles VI i I aC, i ho fa a través de la informació que aporten les monedes, que és molta. Com recorda Marta Campo, directora del Gabinet Numismàtic del museu, "l'alfabet iber va poder ser desxifrat gràcies a les monedes, de manera que ara és un idioma que podem llegir tot i que encara no l'entenem". L'armament, els vestits, els ornaments, les divinitats i els herois, així com noms de lloc i de persona, són algunes de les dades que aporten les monedes, un sistema d'intercanvi que els ibers van adoptar a partir de grecs i fenicis.
A Catalunya hi ha localitzades una dotzena de seques iberes per encunyar monedes. Les més importants eren a Untikesken (Empúries), Kesse (Tarragona) i Iltirta (Lleida). Pel que fa a la resta de la Península, la més rellevant és la d'Arse (Sagunt). Tal com mostra l'exposició, hi ha una clara unitat, tant en el tipus de monedes com en l'alfabet, entre l'actual Catalunya, els pobles que vivien entorn del riu Ebre, inclosos els celtibers, i els del que avui és el País Valencià. En canvi, els ibers del sud peninsular, a l'actual Andalusia, presenten força diferències.
Les monedes iberes eren de bronze i plata. Abans de la seva introducció es comerciava amb plata a pes, de la qual a l'exposició n'hi ha algunes mostres trobades al poblat de Pontós (Alt Empordà). La moneda ibera era d'ús per al mercat interior i poques vegades se'n troben mostres dels Pirineus a Marsella, i puntualment a les costes italiana i del nord d'Àfrica.
La mostra inclou algunes monedes falsificades ja en època ibera, amb l'ànima de bronze i només una capa fina de plata. L'exposició que l'any que ve farà el Gabinet estarà dedicada precisament a les falsificacions de diferents èpoques.
Com conta Marta Campo, la major part de les monedes es troben en cofres fora dels jaciments, i molts d'aquests tresors són localitzats per buscadors irregulars que usen detectors de metalls. Les falsificacions fetes avui dia, molt perfectes, també són un altre problema.
Programa de mà de l'exposició.