Certament, d'un temps ençà el prestigi social del que gaudia la professió d'arqueòleg o historiador s'ha vist seriosament minvat. Si bé és cert que és una disciplina que sense la participació de tota la societat manca de sentit, també ho és el fet que el professional real, en tant que científic, no és tingut en consideració dins de les necessitats de la majoria de la població. És aquest un fet que, els que ens dediquem a aquesta feina, hem assumit de la millor manera que hem sabut, i continuem treballant en pro de la disciplina a la que hem decidit dedicar la nostra vocació i mica en mica pretenem aconseguir que els resultats de la nostra tasca siguin coneguts i valorats en la seva justa mesura per la resta de gent que no té un contacte directe diari amb la investigació històrica. És la nostra voluntat, i la nostra funció, com a mínim des del punt de vista dels subscriptors d'aquestes lletres, que la història, si més no els minsos coneixements que podem esclarir a través d'hores i hores de feina, de mesos i anys d'investigació, arribin a tothom d'una manera clara i entenedora, que tota persona que senti un petit interès en la matèria pugui tenir accés al seu passat i al llegat que aquest ens aporta.
És per això que ens hem sentit tremendament sorpresos en veure la sèrie «Via Augusta», emesa per la televisió pública catalana . Entenent que es tracta d'una sèrie de ficció amb un argument sotmès a unes normes sobre les que no ens atreviríem a opinar, no hem pogut comprendre , en canvi, com pot fer manifest d'una forma tan despreocupada un absolut desconeixement pel que fa a la cultura ibèrica . Alguns dels personatges que hi intervenen són, pretesament, membres d'aquesta civilització, sobre la qual els coneixements adquirits són prou més extensos del que la majoria de gent pensa i la tradició en la investigació sobre ella pot presumir de més d'un segle de vida. És, de fet, en la investigació i difusió dels trets d'aquesta gent en el que es basa l'existència de la nostra associació , la intenció de la qual és fer arribar a la més gran quantitat de gent possible aquesta cultura a través d'un marc lúdic, sense cap intenció econòmica ni d'altre tipus , més enllà de la vocació que ens uneix a tots els membres, professionals o aficionats del tema.
Som, doncs, gent acostumada a tractar amb el tòpic i les falses imatges que, en general, tots tenim sobre allò que ignorem. No ens sobta topar amb persones que, sense cap vincle professional amb la història, creuen que els ibers vestien amb pelleringues, es comportaven com simis, o fins i tot vivien de la cacera del mamut (!). El que no ens sembla ja tan comprensible és que en una sèrie que s'ha comprat amb els nostres impostos i que, principalment, presumeix de gaudir d'assessorament històric, s'estengui a tort i a dret una imatge falsa i sense cap mena de fonament sobre els ibers .
Exemples en sobren. Comencem per l'ús de l'anglès com a llengua vehicular d'aquestes gents (???). Podem continuar amb l'ús del nom “Arinsal”. Es tracta aquest d'un topònim preromà, i preromà no significa necessàriament ibèric, sinó com el Diccionari d'arqueologia del TERMCAT indica: “Relatiu o pertanyent al període cronològic d'un poble anterior a la seva annexió a Roma”. Obviant això, ¿quantes nenes que s'anomenin “Girona” de nom de pila coneixen vostès? El vestuari i armament indígena aparegut no sabem ni tan sols en què s'ha documentat, perquè en qualsevol cas, no només no és ibèric sinó que ni tan sols se'ns ha acudit cap cultura contemporània a ells que s'hi assembli el més mínim. Gent vestida amb roba peluda i cascs amb banyes, senyors, no sabríem on trobar-la fora de Vicky, el víking . I el que ens sembla més aberrant: estem situant totes aquestes coses en època augustal , és a dir entre el 27 aC i el 14 d. C. En aquesta època no coneixem que es donés el cas de cap “revolta” ibèrica, doncs els ibers van ésser els primers pobles de la nostra península en ser romanitzats. En realitat, en aquesta època, la població indígena del que amb el temps esdevindrà Catalunya participa plenament en les institucions romanes, trobant-se de fet ja integrada des de temps republicans , i pocs poblats ibèrics trobaran que perdurin fins aquesta època, doncs gairebé tots els “urbanites” d'aquells temps ja s'han traslladat a les colònies romanes de nova fundació i han assimilat perfectament la cultura dels conqueridors (com diu el Juli Cèsar del còmic Astèrix a Hispània fent un acudit, aquesta gent els han tornat “a la romana”), si bé és cert que mantenen alguns trets de la seva tradició local, fet que no suposa, fins on arriba el nostre coneixement, cap conflicte dins el tot just estrenat Imperi Romà.
En resum, la documentació sobre aquests pobles a l'hora de fer la sèrie ha estat gairebé inexistent , malgrat comptar amb historiadors en la seva elaboració. Sabem bé que corregir-ho és impossible ja, però ens hem sentit obligats a expressar el nostre malestar amb aquesta circumstància, doncs més que una ajuda a la popularització de la història, ens sembla que més aviat hi posa pals a les rodes . Ens agradaria, així, que com a mínim es fes saber al públic que la imatge oferta no respon en cap cas a la que la investigació científica (tan científica i objectiva com podem i sabem els que ens dediquem a les ciències humanes, amb les limitacions inherents i evidents a nosaltres) ens dóna . També voldríem saber a quina motivació respon aquest ingent lapsus que han comès aquests assessors històrics, quan és part fonamental de la seva feina evitar-los, car l'accés a publicacions generalistes que permeten aproximar-se al món ibèric de manera molt encertada no és difícil, si més no en el nostre territori.
Agraint la seva atenció i esperant haver resultat útils,
els socis i col·laboradors d' IBERCALAFELL, l'Equip de Reconstrucció Històrica de la Ciutadella Ibèrica de Calafell
1 comentari:
La carta està molt bé!
Potser una mica llarga, es fa feixuga de llegir. Crec que hauríem d'haver protestat encara més aferrisadament.
Una abraçada, Lluís
Publica un comentari a l'entrada