Ibercalafell participarà en el 20é Cap de Setmana Ibèric, concretament el diumenge 4 d'octubr a les 12h del migdia al jaciment d'Olèrdola. Consulteu el programa del CSI 2020 per a més informació // Si voleu posar-vos en contacte amb nosaltres podeu escriure'ns un correu a info@ibercalafell.org.es o al telèfon 696015174

dijous, 1 de setembre de 2011

Raïm a la Ciutadella


Els arqueòlegs de la Ciutadella Ibèrica de Calafell han descobert les restes d’un gra de raïm del segle III a.C., el més antic que s’ha trobat mai a Catalunya.
Aquest descobriment suposa la recuperació d’una resta excepcional i única, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat, ja que és el fruit de raïm més antic que s’hi ha trobat, i a més s’ha recuperat tot el fruit sencer, amb la llavor, polpa i pell incloses. Aquest fet és totalment atípic, ja que el més habitual és que es recuperi només la llavor de la fruita.
El gra de raïm, que està totalment carbonitzat, s’ha trobat dins la sitja que pertany a la casa del cabdill de la ciutadella. Aquesta sitja va ser trobada en la darrera excavació efectuada a la ciutadella ibèrica de Calafell l’any 2006. Cal recordar que les sitges eren forats que es feien a terra per conservar els aliments, i especialment els cereals, i també com a abocament de deixalles, i per tantconstitueixen una font d’informació molt important, ja que permeten conèixer el tipus d’alimentació i agricultura de l’època. En el cas concret de les restes que, des de l’any 1982, s’han anat trobant a la ciutadella, el seu estudi ens dóna informació directa de quins eren els costums dels primers calafellencs.
Així mateix, la descoberta d’aquest gra de raïm també permet determinar la importància d’aquest fruit en la societat de l’èpocaibèrica, quan es consumia com a fruita fresca o seca i també es cultivava per a elaborar vi.

[Font: El3d8

Terra Ibèrica 2016