Ibercalafell participarà en el 20é Cap de Setmana Ibèric, concretament el diumenge 4 d'octubr a les 12h del migdia al jaciment d'Olèrdola. Consulteu el programa del CSI 2020 per a més informació // Si voleu posar-vos en contacte amb nosaltres podeu escriure'ns un correu a info@ibercalafell.org.es o al telèfon 696015174

dimecres, 12 de març del 2014

Ibercalafell amb la Vía Escipionis

Ibercalafell col·labora amb el projecte de la Vía Escipionis. Per això us demanem que si trobeu el projecte interessant aporteu el vostre granet de sorra al projecte a través de Verkami.

Enllaç a Verkami

Característiques del projecte:

¿QUÈ ÉS LA VIA SCIPIONIS?

El Camí d'Escipió és nomès la punta de l'iceberg. En realitat, és el pròleg d'un altre projecte molt més ambiciòs anomenat VIA ANNIBALICA que estem desenvolupant dins l'àmbit empresarial privat i pel qual estem intentant buscar finançament; amb ell es proposa emplear la recreació multitudinària d'alguns dels episodis més èpics de la Segona Guerra Púnica (com ara tornar a creuar els Alps a lloms d'elefants) com un atractiu turístic cultural de qualitat, amb molt pocs paral·lels al mon de la recreació històrica.






¿PER QUÈ FER LA VIA SCIPIONIS?

L'any 209 a. C., durant la segona guerra entre Cartago i Roma, coneguda com a Segona Guerra Púnica, el cònsul romà Publio Cornelio Escipió va concentrar les seves tropes al campament Nova Classis (localitzat recentment a Amposta) amb la intenció de marxar contra la ciutat de Qart- Hadasht (Cartagena), principal base i port militar cartaginès a la Península Ibèrica. Segons descriu l'historiador Pol·libi, una de les fonts més fiables per aquest període que va poder entrevistar a veterans d'aquella guerra, aquell exèrcit format per dues legions (més de 20.000 homes), va recòrrer a peu la distància entre ambdós punts... EN SET DÍES!! En total, més de 460 km, a una mijana de 60 km. al dia... ¿us imagineu el que és això?
Per a rememorar aquell episodi, un grup de voluntaris recorreran a peu la mateixa distància en un termini de 15 díes, seguint el traçat de les antigues víes de comunicació cartagineses i romanes, perfectament caracteritzats d'època com a legionaris i tropes ibèriques auxiliars, impedimenta inclosa en un projecto únic i totalmente pioner a la Península Ibèrica. Cada tarda es muntarà una representació simbòlica d'un petit Castrum o campament militar romà, moment a partir del qual obrirem les portes perquè pogueu visitar- nos y conèixer com era la vida quotidiana d'una legió al s. III a. C. La marxa travessarà 4 CCAA, 5 províncies i 15 municipis, amb una distància mitjana diària de 30 km. Aquesta marxa no serà precissament una excursió ni una romeria. Serà extremadament dura, empleant calçat històric. El més probable és que patim molta calor, mal, cansament i potser algunes ferides i lesions però estem convençuts de que els objectius paguen la pena. Amb el pas del temps, els participants podràn dir "*jo hi vaig ser*". Els vostres diners serviran per posar a prova a un grup de recreadors, però també perquè s'estrenyin llaços d'amistat, no nomès entre els participants sinò també amb la gent que ens recolzarà al llarg d'aquest llarg recorregut.



¿PER A QUÈ SERVIRÀ?

Es la nostra intenció fer servir la VIA SCIPIONIS per recaptar fons amb finalitats benèfiques i poder destinar- los íntegrament per a l'ONG “Educo" i el seu projecte "Becas Comedor Educo" amb l'objectiu d'aconseguir que nens i nenes del país tinguin l'oportunitat de rebre quelcom tan bàsic com ara un menjar complet al dia. Com ja sabeu, aquest projecte nomès es farà realitat si assolim l'objetiu en 40 díes. Si arribem a assolir la quantitat solicitada en aquest període pel desenvolupament de la Via, en contes d'ampliar el termini per rebre més donacions, us demanarem que les doneu directament a Educo mitjançant un nombre de compte que us facilitarem. Nosaltres ens conformem amb aplegar l'objectiu.
A més, aquesta iniciativa servirà com a motor de dinamització turística per als municipis pels quals discorre, constituïnt- se en un potent atractiu per a tots aquells visitants que sentiu curiositat per la Història, l'Arqueologia i la Recreació Històrica, i teniu ganes de conèixer el pasat com poques vegades tindreu oportunitat. També volem atraure les mirades sobre les antigues víes, una part del nostre patrimoni històric i cultural que romàn en gran part oblidat i abandonat... i, ¿quina millor manera de fer-ho que donar-li l'ús pel qual van ser construïdes?
Addicionalment, aquesta experiència servirà com a base per a un rigorós estudi d'arqueologia experimental relacionat amb la logística, l'alimentació, el desgast del material i físic, informació que serà utilitzada per redactar un article que es publicarà a una revista científica. Finalment, s'el·laborarà un video- document per inmortalitzar l'experiència.


PRESSUPOST

Les vostres aportacions seran íntegrament destinades a sufragar les despesses derivades d'un projecto d'aquesta envergadura. Perquè us pogueu fer una ideia, podríem desglosar-ho de la seguent manera (aproximadament): manutenció dels participants (1500 €), contractació d'una assegurança mínima (600 €), recompenses i despesses d'enviaments (900 €), adquisició i lloguer de material castrense (1000 €), imprevistos (500 €), impostos i comissions bancàries (1500 €).

RUTA

Els participants de la VIA SCIPIONIS sortiran d'Amposta (Tarragona) a l'alba del dissabte dia 5 de juliol i arribaran a Cartagena a la tarda del dissabte dia 19 de juliol de 2014. Els trams queden definits tal com us mostrem a continuació (tot i que poden experimentar alguna petita variació):
Tram 1: Amposta (T)- Traiguera (CS), 36km.
Tram 2: Traiguera (CS)- Les Coves de Vinromà (CS), 32 km.
Tram 3: Les Coves de Vinromà (CS)- Borriol (CS), 36 km.
Tram 4: Borriol (CS)- Nules (CS), 31 km.
Tram 5: Nules (CS)- Sagunto (V), 26 km.
Tram 6: Sagunto (V)- Valencia (V), 27 km.
Tram 7: Valencia (V)- Algemesí (V), 36 km.
Tram 8: Algemesí (V)- Xàtiva (V), 29 km.
Tram 9: Xàtiva (V)- Moixent (V), 27 km.
Tram 10: Moixent (V)- Caudete (AL), 32 km.
Tram 11: Caudete (AL)- Elda (A), 34 km.
Tram 12: Elda (A)- Elche (A), 28 km.
Tram 13: Elche (A)- Rojales (A), 23 km.
Tram 14: Rojales (A)- Pilar de la Horadada (M), 31 km.
Tram 15: Pilar de la Horadada (A)- Cartagena (M), 35 km.



RECOMPENSES

Tots els que hagueu confiat en nosaltres rebreu les vostres recompenses bé per correu convencional, bé durant la celebració dels actes conmemoratius del 25º Anniversari de les Fiestas de Carthagineses y Romanos, al setembre de 2014, als quals ha estat convidat SAR. D. Felip de Borbó, Príncep d'Asturíes. Aquests actes tindran lloc durant el mes de setembre a la ciutat de Cartagena.

També trobareu informació sobre aquesta iniciativa a la nosta pàgina web, al nostre blog i al blog de l'Associació per a la recreació de la Segona Guerra Púnica, Bellvm Annibalicvm, molts dels membres de la qual hi participaran a la marxa.

Terra Ibèrica 2016